Hematit

 

 Név  hematit
 Vegyjel, képlet  Fe2O3
 Ásványosztály  oxidok és hidroxidok
 Krisályrendszer  trigonális
 Kristályalak  Jellemzően földes vagy lemezszerű, tömeges, de vese vagy korong formájú kristályok is előfordulnak.
 Szín  acélszürkétől, feketéig, ha kristály vöröstől barnáig
 Fény  fémes vagy tompa a földes formákban
 Karc  vörös
 Keménység (Mohs-féle)  5-6
 Hasadás  nincs
 Törés  egyenetlen
 Sűrűség  5,3 g/cm3
 Keletkezés  Likvidmagmás, pegmatitos, szkarn vagy hidrotermás, metamorf másodlagos, de lehet járulékos kőzetelegyrész is.
 jelentős előfordulás  Magyarország (Szokolya, Rudabánya, Pécs), Szlovákia (Rozsnyó), Ukrajna (Krivoj Rog), Anglia (Cumbria), Olaszország, Ausztrália, Brazília (Minas Gerais) Kanada
 Egyéb jellegzetesség  

Felhasználása

A vas- és acélgyártás egyik legfontosabb alapanyaga.

Vasgyár

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Koh%C3%A1szat

Környezeti hatásai

Az alkalmazott hagyományos vasgyártási módszer rendkívül környezetszennyező. A hagyományos olvasztás során a vasércet koksszal keverik, ami reakcióba lépve a vassal széndioxidot és szénmonoxidot termel, mielőtt megkapnánk a tiszta vasat. Egy tonna nyersvas előállításánál egy tonna szén-dioxid képződik, miközben rengeteg fosszilis tüzelőanyagot használtunk fel, égettünk el. Létezik egy új módszer, az elektrolízis: „A vasércet egy szilícium dioxid oldatban igen magas hőfokon, 1600 Celsius fokon feloldják, majd elektromos áramot futtatnak át rajta. A negatív töltésű oxigén ionok átvándorolnak a pozitív töltésű anódhoz, azaz ebben az esetben kizárólag oxigén távozik. A pozitív töltésű ionok ennek megfelelően a negatív katódhoz csoportosulnak, ahol folyékony elemi vasra redukálódnak, amit miután leülepedik, egyszerűen kiszippantanak. Hasonló eljárást alkalmaznak az alumínium előállításához is, melynek oxidja olyannyira stabil, hogy képtelenség a vasnál alkalmazott olvasztással redukálni." Azonban ez a módszer is számos problémát rejt magában. Például rengeteg elektromos áramot igényel, tonnánként megközelítőleg 2000 kilowatt órát, így az eljárás ipari alkalmazása még fejlesztésre szorul.

 

Ajánlott linkek

A vas- és acélgyártás fejlődése
ISD Dunaferr Zrt. (vas- és acélgyártás technológiája)
Üvegházhatás
Globális felmelegedés