Termésarany

 http://www.johnbetts-fineminerals.com/ http://www.fabreminerals.com/ http://www.wilenskyminerals.com/

 Név   termésarany
 Vegyjel, képlet  Au
 Ásványosztály  terméselemek
 Kristályrendszer  szabályos
 Kristályalak  ritka kristályai aprók, rendszerint hexaéderesek vagy oktaéderesek, többnyire szemcséket vagy rögöket alkot, illetve drótszerűen szerteágazó kristályhalmazokat
 Szín  aranysárga
 Fény  fémes
 Karc  aranysárga
 Keménység (Mohs-féle)  2,5-3
 Hasadás  nincs
 Törés  horgos
 Sűrűség  19,3 g/cm3
 Keletkezés  pemagmatitos v. hidrotermás
 Jelentős előfordulás  Magyarország (Telkibánya, Recsk), Szlovákia (Selmecbánya, Körmöcbánya), Románia (Verespatak, Zalatna), Oroszország, Dél-Afrika (Witwatersrand), Indonézia (Grasberg), Ausztrália (Bendigo & Ballarat, Finders Range), USA (Yukon, Kalifornia, Colorado, Dél-Dakota), Kína, világtengerek (kb.: 1 trillió tonna)
 Egyéb jellegzetesség  nyújtható, kalapálható és vágható

"Minden az enyém" - szólt a vas.
"Minden az enyém" - mondta az arany.
"Mindent elveszek" - szólt a vas.
"Mindent megveszek" - mondta az arany.
Puskin

Felhasználása

A legfontosabb nemesfém: fizetőeszköz-valutafém, ékszer- és dísztárgy alapanyag, használja a divat- vagy luxus ipar, az egészségügy, a gyógyászat (pl. fogászat) az elektromos ipar (villamos érintkezők, híradástechnikai gyártmányok) és újabban a kozmetikai ipar is.

Benvenuto Cellini reneszánsz mester alkotása, arany sószóró

24 karátos aranypakolás 50.000 Ft-ért. Kinek éri meg?

Forrás: http://www.deluxe.hu/

Környezeti hatásai

Bányászat

Az arany Földünk egyik legritkább és egyben legértékesebb eleme gazdasági szempontból nézve. Kitermelése valószínűleg már a rézkorban (i.e. 6. évezredben) elkezdődött. Bányászata rendkívül költséges és nehéz, a legmodernebb technikával egy tonna szilárd kőzetből, már 2 gramm arany gazdaságosan kinyerhető. Azonban ez az érték nem veszi figyelembe azt a számtalan maradandó negatívumot, amit az aranybányászat rejt magában:

- a végtermékhez képest hatalmas mennyiségű hulladékot állít elő, amiben igen magas a nehézfém (As, Hg, NaCN) és a savas oldószer koncentráció, ezek a fedetlen meddőhányók és zagyok az erózió segítségével bemosódnak a talajba, illetve elszállítódnak más területekre, ahol komoly természeti kárt eredményeznek az élő- és az élettelen környezetben

Egy felhagyott aranybánya képei, Verespatak

Forrás: http://eletmod.transindex.ro/?cikk=4538

- a vízben és a víznyerő helyekben okozott kár, a bányászat legpusztítóbb környezeti hatása, a cián az egyik nélkülözhetetlen veszélyes anyag a kitermelésben és még soha egyetlen bányavállalat sem akadályozta meg, hogy a ciánnal szennyezett víz beszivárogjon a vízkészletekbe

- a bányászat több talajt mozgat meg és hord el, mint a világban a folyók a természetes erózió hatásaként, ezzel hatalmas tájsebeket építve a lelőhelyen

- az ásványok körében az aranyhoz köthető a legtöbb mészárlás, haláleset (pl. Maják, Inkák).

Az arany nem elégíti ki létszükségleteinket és bármennyire is vonzó volt történelmünk során a ritka nemesfém birtoklása, környezetvédelmi-emberi szempontból leginkább romboló hatásai ismertek.

Az arany gyógyító hatásai

Az arany majdnem mindenhol megtalálható: a földkéregben, a tengerekben, a növényekben, sőt bennünk, emberekben is. Az ember több, mint ötezer éve ismeri az arany gyógyító hatását, legelső forrásaink szerint az egyiptomiak használták mentális, testi és spirituális tisztítás céljából. Azóta a tudomány is meggyőződött az arany pozitív tulajdonságairól és ma már számos helyen alkalmazzák mind az orvostudomány, mind a szépségipar területén.

Egy speciális technikával arany kolloidot állítanak elő, így az arany oldat formájában már könnyen bekerülhet a szervezetbe. Manapság elsősorban szenvedélybetegségek ellen vetik be a fémet, bizonyított ugyanis pozitív hatása az alkohol-, a koffein- és a szénhidrátfüggőség esetében. Az aranykolloid talán egyik legismertebb hatása, hogy erősíti az idegrendszert, csökkenti a stressz káros hatásait, fogyasztása során oldódik a depresszió, a feszültség, a levertség, a szorongás, a félelem és emellett élesíti az elmét, javítja a koncentrálóképességet, harmonizálja a szívritmust, serkenti a vérkeringést, és optimalizálja a testhőmérsékletet.

A szépségipar az aranyat bőrfiatalító kozmetikumként árulja a piacon, eredményes a hibák és a ráncok eltüntetésében. A fém őrölt formában kerül a kozmetikai készítményekbe, más anyagokkal együtt, esetenként drágakövek zúzott pora is kerülhet a kozmetikumba. A durvább szemcsékkel tisztítani, radírozni lehet a bőrt, így könnyen megszabadulhatunk az elhalt hámsejtektől, a finomabb frakciójú szemcséket, pedig inkább masszírozásra, arcpakolásra használják, a várt bőrfiatalító hatás azonban így sem marad el.

Ajánlott linkek

A tiszai cianid szennyeződés a 2000. év folyamán I.

A tiszai cianid szennyeződés a 2000. év folyamán II.

A ciánkatasztrófa gazdasági, társadalmi hatásai a Tisza-tó térségben 

Verespatak I.

Verespatak II.

Mennyit ér egy karikagyűrű?