Terméshigany


 Név  terméshigany
 Vegyjel, képlet  Hg
 Ásványosztály  terméselemek
 Kristályrendszer  trigonális
 Kristályalak  cseppek vagy tócsák
 Szín  élénk ezüstszínű
 Fény  fémes
 Karc  folyékony, nem hagy karcot
 Keménység (Mohs-féle)  folyékony, nincs keménysége
 Hasadás  nincs
 Törés  nincs
 Sűrűség  13,5 g/cm3
 Keletkezés  főként cinnabaritból másodlagosan keletkezik
 Jelentős előfordulás  Spanyolország (Almadén), Idrija, USA (Santa Clara megye, Sonoma megye, Kalifornia)
 Egyéb jellegzetesség  folyékony fém

Felhasználása

A higany legnagyobb mennyiségű felhasználása a hőmérőkhöz kötődött, csak az Európai Unió területén évente 25-30 tonnát emésztet fel a hőmérők gyártása, az unió kezdeményezésére 2011-re teljesen betiltanák a higany exportját.

Használatos még barométerekben, higanygőzlámpákban, fémekkel alkotott ötvözetét a fogászat hasznosítja (amalgámtömés). Egyéb vegyületeit baktériumok, gombák és rovarok elleni szerként, illetve fertőtlenítésre alkalmazzák. Továbbá a kősó elektrolízisénél katódként használják klór és nátrium előállítására.

Higany

Forrás: http://commons.wikimedia.org/

Környezeti hatásai

A higany és a különböző vegyületeinek toxikus hatása már régóta ismert az irodalomban. A mérgezés felismerése nehéz és a különböző életszakaszokban más-más hatásai lehetnek.  A legnagyobb veszélyt a gyermekek mellet az állapotos anyákra jelenti, hiszen ők magzatukon keresztül méregtelenítenek, így a higany koncentrációja 30 %-kal magasabb lehet a magzatban, ami gyakorta koraszületést, esetenként, pedig halvaszületést eredményez. A higanymérgezés növeli a fertőző betegségek iránti fogékonyságot, és más pl. növényvédő szerek, vagy az alkohol felerősítik a toxikus hatásait, melyek komoly idegrendszeri elváltozásokat, fejfájást, remegést, emlékezetvesztést és húgyhólyaggyulladást okozhatnak.

Minamata-kór

1932-ben egy japán tengeri falucskában, Minamatában egy vegyi gyár épült. Közel húsz év elteltével a lakosság körében különböző idegrendszeri tünetek jelentkeztek. Nem tudtak rendesen beszélni, érzékelni, nem láttak jól vagy épp nem hallották egymást. A szerencsétlenül járt betegek többsége még remegések és görcsök közepette különös pozíciókba is merevedett, őket hívták „lélegző fabábuknak". A halászfalu a tengerből élt és a sok halfogyasztással került a szervezetükbe a higany, amely a környezetvédelmi előírásokat nem ismerő gyár csatornájából folyt bele. Mindezek ellenére csak 1971-ben tiltották be a nehézfém tengerbe vezetését.

Jó tudni!

Ha otthonunkban eltörik a higany hőmérő  maradéktalanul el kell távolítani a lehető leggyorsabban, mert gőze igen káros az emberi szervezetre nézve! A nagyobb cseppeket felkanalazhatjuk, az apróbbakat semlegesíthetjük kénporral, cink- vagy rézforgács rászórásával, pedig amalgám formájában megköthetjük a higanycseppeket.