Terméskén


 Név  terméskén
 Vegyjel, képlet  S
 Ásványosztály  terméslemek
 Kristályrendszer  rombos
 Kristályalak  rendszerint tömeges vagy porszerű, de gyakoriak a kristályok is, ritkán előfordulnak tűs kristályok is, ez az ún. rosickyit
 Szín  élénksárga, sárgásbarna
 Fény  kristályoknál üvegfény, tömeges megjelenésnél zsírfény vagy földes
 Karc  fehéres vagy sárga
 Keménység (Mohs-féle)  2
 Hasadás  tökéletlen
 Törés  kagylós
 Sűrűség  2,0-2,1 g/cm3
 Keletkezés  vulkáni kigőzölgésekben és üledékes szulfátok reakciójának eredményeképp
 Jelentős előfordulás  Magyarország (Margitsziget, Egerszalók, Rudabánya, Gyöngyösoroszi, Nagybörzsöny, Perkupa, Románia (Tusnádfürdő, Kovászna, Gura Haitii), Szlovákia (Kalinka), Olaszország (Szicília), Lengyelország, Franciaország, Oroszország, Japán, Mexikó, USA (Yellostone Nemzeti Park - Wyoming, Sulphurdale - Utah, Louisiana, Texas)
 Egyéb jellegzetesség  Záptojásszagot áraszthat, nagyon törékeny. Alacsony az olvadáspontja, könnyen meggyullad és kékes lánggal ég, ilyenkor csípős mérges gázok távoznak.

Felhasználása

Elsődleges ipari nyersanyag a kőolaj, a szén, a mészkő és a só mellet. A kitermelt kén 85 %-át kénsavgyártásra használják, amit műtrágyagyártásra, mosószergyártásra, festékgyártásra, gyógyszergyártásra, robbanószerek gyártására, és az akkumulátorok töltőfolyadékaként hasznosítanak.

A ként hasznosítja még a textil- és papíripar, a gumigyártás, a kozmetikai ipar, a balneológia, a borászat és az élelmiszeripar, például tartósítószerként kén-dioxid formájában E220 jelű kóddal.

Kénbányászat Latin-Amerikában

Forrás: http://www.suzanneplunkett.com/

Környezeti hatásai

A légszennyezés hatása az emberre

Az elemi kén a felhasználás során kén-dioxiddá alakul. A kén-dioxid mérgező hatását az emberre nézve belső és külső tényezők határozzák meg. A legfontosabb külső tényezők az anyag koncentrációja és a toxikus hatása, a belső tényezők között, pedig az exponált szervezet állapota és érzékenysége a szennyező anyaggal szemben. Ekképpen a következő hatásokkal számolhatunk magas kén-dioxid koncentráció következtében: szem- és nyálkahártya irritáció, élettani folyamatok elváltozásai, krónikus- vagy akut megbetegedés és halál.

A természetre gyakorolt hatása

A savas eső vagy savas ülepedés alapvetően megváltozott pH-értékű csapadék, ezt a folyamatot segíti elő a kén-dioxid, vagy az elemi kén felhasználása.

A savas ülepedés hatásainak súlyosságát több tényező befolyásolja: az ülepedő anyag mennyisége, a fogadó felület fajtája (talaj, víz, beépített terület) és savközömbösítő képessége, valamint az adott terület élőlényeinek tűrő- és alkalmazkodóképessége.

A haszonnövények igényelnek egy minimális (70kg/ha) koncentrációt a növekedéshez, azonban ha ezt meghaladja a kén mennyisége a kén-dioxid és a savas esők hatására terméscsökkenés, nagyobb dózisban, pedig teljes pusztulás várható. A teljes növényvilágra nézve a pH változás, amely a savas esők velejárója, kioldja a talajból az esszenciális-, illetve toxikus fémeket és ez által felvehetőségük megnő, másrészt a talaj mikroorganizmusainak pusztulása a következmény, amely viszont egyes fafajok pusztulását eredményezi.

Erdőpusztulás az USA-ban

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Savas_es%C5%91

Az állatvilág esetében hasonló problémákkal kell szembenéznünk pl. a halak esetében savas közegben megnő a toxikus fémek koncentrációja, ami halpusztuláshoz vezet, de ha egy terület növényvilága kipusztul a savas eső hatására az magával rántja az állatvilágot is, hiszen mind az élettér, mind a táplálék egyes fajoknál megszűnik.

A művi környezetben tett következményei

Az épített környezetben leginkább az építőanyagok és a fémek szenvednek el káros hatásokat.

Az építőanyagok között a savas eső a kálcium-karbonáttal reakcióba lép és oldja azt. Egyre gyakrabban tapasztalhatjuk, hogy a sok évszázadot jól átvészelt kőszobrok, vagy műemlékek, egykor vésett vonalai a felismerhetetlenségig tönkremennek, megsemmisülnek.

A fémeknél a savképző anyagok és az ipari levegő hatására felgyorsult a korrózió, míg az acél esetében ötször, a vasnál akár negyvenszer gyorsabb lehet ez a folyamat.

Egyéb műszaki károk keletkeznek még gépekben, berendezésekben, gépjárművekben, szerszámokban, lakóépületekben, középületekben, azok felszereléseiben és ún. vonalas létesítményekben (pl. távvezeték, út, híd).

Kén a gyógyításban

A kénes vizek gyógyhatását leginkább kopásos ízületi betegségek estén használják ki, de vérkeringést élénkítő hatásuk miatt bőrgyógyászati betegségek (pl. pikkelysömör, ekcéma) kezelésére is alkalmasak. A kén hatására kitágulnak a szívkoszorúereket, javul a szív vérellátottsága, ezért szív- és érrendszeri betegségek esetén is alkalmazzák, valamint gátolja a koleszterin érfalakba történő beépülését.

Kén kristály

Forrás: http://www.minerapole.com/

Ajánlott linkek

A kén körforgása
 

Savas eső