Termésezüst

 http://www.minerapole.com/

 Név   ezüst
 Vegyjel, képlet  Ag
 Ásványosztály  terméselemek
 Kristályrendszer  szabályos
 Kristályalak  drótszerű, szerteágazó tömegek vagy szemcsék, vagy ritkábban köbös kristályok
 Szín  ezüstfehér, de gyorsan megfeketedik
 Fény  fémes
 Karc  ezüstfehér
 Keménység (Mohs-féle)  2,5-3
 Hasadás  nincs
 Törés  horgos
 Sűrűség  10-12 g/cm3
 Keletkezés  másodlagos, ritkábban hidrotermás
 Jelentős előfordulás  Magyarország (Telkibánya, Rudabánya), Szlovákia (Selmecbánya, Hodrusbánya), Románia (Felsőbánya), Norvégia (Kongsberg), Németország (Sankt Andreasberg, Freiburg), Csehország (Jáchymov), Mexikó (Chihuahua), USA (Nagy Medve-tó, Északnyugati területek, Cobalt, Kanada, Michigan, Colorado)
 Egyéb jellegzetesség  dróttá nyújtható és formára kalapálható

Felhasználása

A legfontosabb felhasználási területei a nemesfémek közé való besorolásából ered. Ékszerek, étkészletek, egészségügyi műszerek, kémiai felszerelések készülnek belőle. Ezen célokra és pénzverésre rezes ötvözeteit használják (10-50% réz). Nem nemesfémből készült tárgyakat esztétikai vagy kémiai védelem céljából ezüstözik. A vékony ezüst réteget elektrolízissel viszik fel. Nagy mennyiségű ezüstöt használt a fényképészet, de innen a digitális technológiák mind inkább kiszorítják. Egyéb felhasználásaiból:

 • elektronikai és elektrotechnikai cikkek, ahol szükség van az ezüst magas áramvezető képességére (nyomtatott áramkörök, kapcsolok stb.)
 • tükör gyártás, ahol felhasználják az ezüst magas fényvisszaverő képességét (a tömegárucikk alumínium felhasználásával készül)
 • egyes koncert hangszerek
 • fogászatban
 • egyes szintézisekben, mint katalizátort használják forrasztó ötvözetek
 • ezüst-cink és ezüst-kadmium gombelemek
 • az ezüst-fulminát egy erős robbanószer
 • az ezüst-kloridot elő lehet álltani átlátszó formában, ami üvegragasztásra használható
 • az ezüst-kloridot használnak pH-méterek egyes elektródáiban
 • kísérleteztek ezüst-jodiddal felhők „beoltásával" eső előidézés céljából
 • fertőtlenítő hatását a gyógyászatban és ivóvíz csírátlanítására használják.

Termésezüst

Forrás: http://www.minerapole.com/

Az ezüst gyógyhatása

Már Hippokratész is feljegyezte az ezüst gyógyító és betegség megelőző hatását. Széleskörben felhasználtak főként tartósításra. A föníciaiaktól kezdve használtak ezüst tárolóedényeket. Rájöttek, hogy az ezüstedényben tárolt vizet és bort elkerüli a romlás, azonban használata értékének növekedésével egyre alább hagyott. Manapság, hogy egyre visszatérünk a természetes gyógymódokhoz újra kezd előtérbe kerülni az ezüst. A kísérletek folyamán az ezüst ionok számos baktériumot, vírust, algát és gombát elpusztítottak. Egyre gyakrabban használják csíraölő-, fertőtlenítő szerként a különböző vegyületeit. A hétköznapok embere is könnyen hozzájuthat ezüst kolloid formában. A szakboltokban vagy az Internetről beszerezhető. Orvostudományilag bizonyított, hogy az ember esetében eredményes baktérium, vírus és mikrobapusztító, hatásos csont-regeneráló, elősegíti a bőr és más finom szövetek újraképződését, és fertőző vagy vírusos megbetegedéseknél is igen hatásos.