Fluorit

 

 Név   fluorit, folypát
 Vegyjel, képlet  CaF2
 Ásványosztály  halogének
 Kristályrendszer  szabályos
 Kristályalak  jellemzően hexaéderes vagy oktaéderes kristályok, illetve mindkettő
 Szín  Igen változatos, élénk bíborszínű, kék, zöld vagy sárga, vöröses narancssárga, rózsaszínű, fehér vagy barna. Egyetlen kristályon belül is lehetnek különböző színű övek. A tiszta, szennyezetlen kristályok színtelenek.
 Fény  üveg
 Karc  fény
 Keménység (Mohs-féle)  4
 Hasadás  tökéletes négy irányban, oktaédert formálva
 Törés  lapos, kagyló alakú
 Sűrűség  3-3,3 g/cm3
 Keletkezés  hidrotermás
 Jelentősebb előfordulás  Magyarország (Sukoró, Pákozd, Mórágy, Gyöngyösoroszi, Recsk, Alsótelekes), Szlovákia (Selmecbánya), Románia (Kapnikbánya, Erzsébetbánya), Anglia (Alston, Moor, Weardale, Castleton, Cornwall), Németország (Harz-hegység, Wölsendorf), Olaszország (Toszkána), Svájc (Göschenen), Oroszország (Urál-hegység, Dalnyegorszk), India (Maharástra), Kína (Naica, Chihuahua), USA (Tenessee, Illinois, Ohio, Új-Mexikó)
 Egyéb jellegzetesség

 A fluorit áttetsző vagy átlátszó. Jellemzően fluoreszkáló ibolyakék vagy ritkábban zöld, fehér, vörös vagy lila. Termolumineszcencia, foszforeszkálás és dörzslumineszcencia egyaránt jellemző rá.

Felhasználása

Fluorra a második világháborúban nagy szükség volt ipari mennyiségben az atombomba kivitelezésénél, de rovarirtó szerként is használták akkoriban. Manapság inkább a nanotechnológia, az üveggyártás (matt üveg), és a hűtőgépgyártás, mint hővezető közeget használja a fluoritot, de megtalálható tapadás gátló anyagként a teflonban, az egészségügyben egyes érzéstelenítőkben, antibiotikumokban, gomba ölőszerekben, és a fogpasztákban is.

Környezeti hatásai

A fluorra kis mennyiségben az embernek szüksége van a csontok képződésében és a fogzománc kialakulásában, azonban túladagolása vagy a fluor-hidrogén, és a vízben oldódó szervetlen fluoridok rendkívül mérgező és maró hatásúak az emberi szervezetre nézve. A fluor nagyon reaktív és szerves anyaggal érintkezve hidrogén-fluorid keletkezik, amely az emberi bőrt maradandóan roncsolja és károsítja az idegvégződéseket, ezért először az égés fájdalom mentes. Továbbá reagálhat a csont kálciumával, ami idült csontkárosodást eredményez, vagy ami még veszélyesebb megköti a szervezetben a kálciumot, ami szívritmuszavart és esetenként szívstopot okoz. Más esetekben a fluor túladagolásánál a vesék működésének csökkenését, károsodását, az izomzat és az idegrendszer működési zavarait tapasztalták.

Fluorit kristályok

Forrás: http://www.minerapole.com/