Termésplatina

 

 Név   termésplatina
 Vegyjel, képlet  Pt
 Ásványosztály  terméselemek
 Kristályrendszer  szabályos
 Kristályalak  szabálytalan szemcsék vagy törmelékes görgetegek
 Szín  ezüstfehértől acélszürkéig
 Fény  fémes
 Karc  fekete
 Keménység (Mohs-féle)  4-6,5
 Hasadás  nincs
 Törés  kagylós
 Sűrűség  14-22 g/cm3
 Keletkezés  likvidmagmás
 Előfordulás  Norvégia (Finnmark), Oroszország (Kamcsatka), Dél-Afrika (Bushveld-komplexum), Új-Zéland, Peru, Kolumbia, Kína (Szecsuán), USA (Sudburry, Ontario, Goodnews-öböl, Alaszka), Kanada 
 Egyéb jellegzetesség  Mindig szennyezett. Lágy fém, hidegen könnyen alakítható.

Felhasználása

Ékszerekhez, orvosi készülékekhez, fogorvosi anyagokhoz, csészék, tégelyek, huzalok, lemezek, elektródok és más laboratóriumi eszközök előállításához használják. Továbbá hitelesítő mértékekhez, katalizátorokhoz és az üvegiparban is alkalmazzák.

Platina retikül 300 millióért, nélkülözhetetlen tartozék...

Platina gyűrű

Forrás: http://www.deluxe.hu/

Környezeti hatásai

Kítünő hidrogénező, dehidrogénező és oxidáló katalizátor. Ezt a tulajdonságát használja ki a járműipar, ahol a kipufogó és a motor közé beépítve katalizátorként megváltoztatja a reakció útját a kiáramló gázoknak, ezáltal csökkenti a kipufogógázok nitrogén-oxid, szén-monoxid-, és szénhodrogén tartalmának koncentrációját. Működésének előfeltétele az ólmozatlan benzin használata, és a szennyező gázok megfelelő aránya, mennyisége. Ezt úgy oldják meg, hogy elé beépítenek egy szondát, mely szabályozza az üzemanyag beadagolást. A rendszer előnye, hogy csökkenti az üvegházt okozó gázok koncentrációját, azonban növeli a platinafémek (platina, palládium, ródium) koncentrációját főleg a forgalmasabb utak és az autópályák mentén, amely citotoxikus (sejtméreg) és allergizáló hatású lehet az élő szervezetekre.

Üvegházhatás

Az üvegházhatás a légkör hővisszatartó képessége, tulajdonsága számos dologtól függ: a Nap sugárzásától, az üvegházhatású gázok légköri koncentrációjától, illetve az atmoszféra sűrűségétől.  Az ipari forradalom óta az üvegházhatású gázok mennyisége folyamatosan nő a légkörben, ilyen gázok a szén-dioxid, a nitrogén-dioxidok, dinitrogén-oxidok, freonok, ózon és a metán. Ezeknek a gázoknak a magas koncentrációja üvegházszerűen működteti a Földünket. A Napból érkező energiát beengedik, de a Föld felszínéről visszaverődő energiát már nem engedik ki a világűrbe, ezáltal globális felmelegedést okozva. Az ember megjelenése előtt is már voltak üvegházhatású gázok a légkörben, így a folyamat már akkor is lezajlott, azonban az antropogén szennyezőanyagok kibocsátása óta a légkörben soha nem tapasztalt gyorsulását eredményezi a globális felmelegedésnek. Következményei az élővilágra, beleértve az embert is óriási hatással van és lesz a jövőben. A világtengerek magassága emelkedik az elolvadó jégtömegek miatt, a globális hőmérséklet nő, a csapadék mennyisége csökken és az éghajlati elemek kiszámíthatatlanná válnak, egyre gyakoribbak a szélsőségek.

Ajánlott linkek

A platina története, a fémek királya

Mégsem megoldás a katalizátor?

Üvegházhatás bővebben

Globális felmelegedés